/ iStock/Getty Images
Общо 21 са съставените актове по Закона за здравето от началото на въведеното извънредно положение в страната до момента. Седем от тях са на територията на РУ - Разград, а 14 в РУ - Исперих, съобщиха от ОДМВР - Разград.

Мерките срещу разпространението на COVID-19 изключват пребиваването на спортни и детски площадки, паркове, градски градини, съоръжения на открити и закрити обществени места. Целта е да се ограничи струпването на много хора на едно място. Според новоприетия член 209 А от Закона за здравето „който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба.

Баба Надие, която дари пенсията си на болницата в Исперих: От сърце го направих, не ми се свидят парите (ВИДЕО)

Проверките за изпълнението на разпоредбите се извършват ежедневно от полицейските служители на територията на четирите Районни управления. Със заповед на директора на ОДМВР-Разград упълномощени да съставят актове за установяване на административни нарушения по чл.209а от Закона за здравето са полицейските инспектори.

От началото на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирус в ОДМВР-Разград са образувани 14 разследвания по чл. 355 от НК. Те са резултат от ежедневните проверки по спазване на наложена карантина на лица, завърнали се от други държави. Две от производствата са бързи. Едно от досъдебните производства е по чл. 326 от Наказателния кодекс.