Жителите на четири асеновградски села заплашиха с протести и гражданско неподчинение, ако спешно не бъде възобновен започнатият ремонт на пътя, преминаващ през населените места. Реконструкцията на републиканския път Асеновград - Първомай спря изненадващо, след като фирмата-изпълнител прекрати дейността на отсечката и изтегли тежката техника и служителите си от обекта. Причината е, че дружеството не е поучило уверение от държавата, че ще получи от Агенция “Пътна инфраструктура“ средствата за ремонта - 31 милиона лева, съобщава NovaNews.

В истински капан се оказаха жителите на асеновградското село Козаново. Главният път за Първомай минава през населеното им място. От месец е разкопан за цялостен ремонт, а от няколко дни е изоставен. Пред домовете им има огромни изкопи за полагане на нова водопреносна мрежа, но и по нея не се работи, оплакват се хората.

Иван Грудев от селото казва: "Ние сме заложници. Не можем нито хляб да си купим, нито лекарства да отидем да си вземем. Никъде не може да излезем. Нито кола можеш да изкараш. Да се наложи да отидем или да викнем Бърза помощ да дойде. Невъзможно! Невъзможно е! Това е срамота! За мен е безобразие".

Димитър Тянев отбеляза: "Ситуацията е направо трагедия. Даже и за въздуха може и да вземат да искат да плащаме, а пък де факто нищо. Това е България".

Рейсовете отказват да идват. Идват до разклона, който е за село Избегли, което е няколко километра и трябва да ходят пеша. Освен, че автобусите вече не идват до селото, микробусите, доставящи хранителни продукти също отказват да зареждат местния магазин.

Дългоочакваният ремонт на осеяния с дупки републикански път от Асеновград до Първомай започна в средата на май. Реконструкцията на трасето, което е близо 28 километра, включва подмяна на пътната конструкция, полагане на нови  асфалтобетонови пластове, подмяна на бордюри, нова маркировка и изграждане на отводнителни съоръжения. Цената на ремонта е 31 милиона лева. Фирмата-изпълнител извършила 1/3 от дейността и преди дни спряла работа.

Инж. Гинка Маринова, директор „Строителство“ в „Европейски пътища“ Пловдив обяснява: "Този обект в момента е спрян да се изпълнява, докато нямаме яснота за неговото финансиране. Техниката е изтеглена и е пренасочена към други обекти, за които имаме осигурени финансиране.

Пътят ще остане неремонтиран и в това състояние, в което в момента се намира, докато не получим яснота от Агенция „Пътна инфраструктура“ ще има ли финансиране, ще можем ли да започнем спокойно".

Търпението на местните жители е на предела и се готвят за протести.
NOVA