Жителите на с. Белащица и околните села от пловдивската община Родопи, организират протест, който ще започне с митинг в центъра на населеното място от 11:00 часа и ще прерасне в автомобилно шествие, което ще премине през околовръстния път на град Пловдив.

Хората настояват държавата да реши категорично, че територията на находище Белащица няма да бъде предоставяна повече за добив и кариерата с площ близо 530 декара ще бъде затворена след изтичане на договора на „Европейски пътища“ АД на 3.02.2022 г. Договорът на другия концесионер, добивал на нейна територия, „Холсим кариерни материали“ АД изтече на 01.02.2021 г.

Недоволството на местните нарасна  след новината, че са в ход процедурите по удължаване на договорите на „Холсим кариерни материали“ АД и „Европейски пътища“ АД за съответно 15 и 25 години, които унищожават огромни територии от Родопа планина и сипят прах чрез мощни взривове буквално на метри от къщите на живущите в с. Белащица.

Вече повече от три години хората се противопоставят с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив на инертни материали в находище „Белащица“, Община „Родопи“, Пловдивска област.

Жители на пловдивско село протестират срещу отварянето на кариера

„В резултат на тези усилия инициирахме завишаване на контрола по концесионната дейност; получихме разбиране и съдействие от страна на органите за местно самоуправление и Областната управа; почти година се радвахме на чист въздух и спокойствие от взривове и шум, което беше резултат от временното преустановяване на дейността на концесиите чрез Заповед на МЕ. Но всичко се оказва временно решение!

За да изрази своето непоколебимо противопоставяне на удължаването на договорите за добив на инертни материали в находище „Белащица“, както и на сключването на нови такива, Инициативният комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ организира мирен протест“, съобщават организаторите.
 
БГНЕС