Жена  изгоря с 11 000 лева по телефона
Жена изгоря с 11 000 лева по телефона / netinfo
Жена от пазарджишкото село Главиница стана жертва на телефонна измама за 11 хиляди лева. Сумата е рекордна за Пазарджик и региона, коментираха от пазарджишката полиция. Схемата на извършеното престъпление е класическа. Вчера преди обед телефона на 59-годишната жена от пазарджишкото село Главиница звъннал и непознат мъжки глас съобщил, че синът и е предизвикал катастрофа, при която е починало дете. За да бъде избегнато наказателно преследване жената трябвало да внесе немалка сума пари. Разтревожена , тя успяла да събере 11000 лева, които предала на непознат мъж. Няколко часа по-късно тя разбрала, че е станала жертва на измама и подала сигнал в полицията. По случая работи Районното управление на МВР-Пазарджик, води се дознание.

Пазарджишката полиция започна вчера разяснителна кампания сред обществеността, заради зачестяването на този род престъпления.

Кампанията ще обхване основно възрастните хора, които най-често стават жертва на измамниците. В рамките инициативата ще бъдат организирани срещи с живеещите във всички райони на Пазарджик и населените места в общината. На тях полицейските инспектори ще информират присъстващите за видовете измами по телефона и ще предоставят съвети за предпазване от тях. По данни на полицията само за една седмица в Пазарджик и селата са направени над 60 опита за измама по телефона. Схемата на действия при всички случаи е почти идентична. Измамникът съобщава по телефона за тежък пътен инцидент с участие на близък до жертвата човек и иска определена сума пари, които варират основно от 3 до 6 хиляди лева. За подсилят ефекта, извършителите в последно време включват в сюжета и деца, които са станали жертва на пътно-транспортно произшествие.