Йордан Калагларски
Йордан Калагларски / снимка: Пазарджишка Марица
Авторът на мартеницата Пижо, Пенда и Дженда отсече: За контакти с мен търси щепсели!
Йордан Калагларски
96451
Йордан Калагларски
  • Йордан Калагларски
„Жените са като буквите – не всички са съгласни“ и „Кола от ремонт и жена от курорт не са за вяра“. Това са само две от десетките остроумия, които Йордан Калагларски от пазарджишкото село Бъта сподели с Дарик. Някои от тях са увековечени в надписи, които в повечето случаи украсяват стени или транспаранти.
 
„Мъж, който нищо не може, е с изтекъл срок на годност.“
„Лека-полека умря си човека на клиничната пътека.“
 
Попитахме 72-годишният бай Йордан дали са почистени пътищата в Панагюрище, на което той отвърна: „Пътят Пазарджик-Панагюрище - отворен за ски бягания.“
 
Мартеница с Пижо, Пенда и... Дженда развълнува Facebook

По случай празника на Баба Марта известният зевзек разказа какво го е накарало да извае образите на Пижо, Пенда и... Дженда. С тройната мартеница искам само да разсмея хората покрай нашумялата Истанбулска конвенция, каза бай Гарчо. Той се пошегува, че тепърва ще започва да я учи наизуст, както знае например „На прощаване“ на големия български поет и революционер Христо Ботев.
 
За него двете най-важни неща в живота са здравето и времето. По думите му бътачанинът не знае какво е скука и винаги намира какво да свърши.
 
Бай Гарчо Калагларски за мартеницата Дженда и президента Доналд Тръмп

Дъщеря му Мария Кършева работи като библиотекар в местното читалище. Винаги съм приемала нормално начинанията на баща ми и съм знаела какви са творческите му планове за една година напред, заяви тя пред Дарик. Чудела съм се как му се отдава рисуването и как отдалеч надписите и фигурите му се виждат толкова добре, допълни жената. По думите й баща й никога не е искал да бъде циничен, а просто с хумора си да разсмива хората.

Бай Гарчо има идея да направи и Статуята на свободата при 9-ти километър над бетонния надпис „Пловдив“. Ние го помолихме да разкаже и за останалите си приумици в едно следващо интервю с него, за което му обещахме да го потърсим. На което той отговори: За контакти с мен търси щепсели“

Чуйте и репортажа от приложеното аудио.