"Завишен е интересът към ваксинацията срещу COVID-19 в Пловдивска област, но е предимно от страна на хората, които искат да си направят втора бустерна доза". Това съобщи за д-р Милена Панайотова, директор на отдел "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

COVID картата на България: 10 области вече са в жълто

"Прилагането ѝ е разрешено от 27 юни и оттогава до момента на територията на областта са поставени 979 четвърти дози, 456 трети дози, само 104 първи дози и 112 втори дози, посочи Панайотова. 

Интересът е от възрастни хора, на които вече е позволено да направят четвърта доза. Въобще не може да се говори за интерес към ваксинацията, защото са изключително малко тези, които идват за първична имунизация, уточни докторът.

В имунизационния кабинет на РЗИ са поставени 78 ваксини, за справка, на 21 юни са били поставени 14 ваксини, каза Панайотова. По думите й в РЗИ към момента действа един имунизационен кабинет, където натовареността е предимно сутрин.

"Според мен интересът е временен и след като хората се реимунизират ще стихне", каза Йорданова. И допълни, че ако все пак има голям наплив, са готови да отворят и втори кабинет. 

Над 1300 са новите случаи на COVID-19 у нас

По данни от Единния информационен портал в Пловдивска област 200 172 лица са със завършен имунизационен курс. "Случаите се увеличават, но хубавото при този вариант на вируса е, че протича по-леко и по-рядко се налага на хората да бъдат хоспитализирани", коментира Панайотова влизането на Пловдивска област в жълтата зона за разпространение на COVID-19.

Данните от Единния информационен портал сочат, че новорегистрираните болни за последното денонощие в областта са 138, а заболеваемостта за 14 дни е 105 на 100 000 население.
БТА