Заря и исторически спектакъл за 133 г. от Априлското въстание
Заря и исторически спектакъл за 133 г. от Априлското въстание / netinfo

С ритуал по издигане на националното знаме и заупокойна молитва за загиналите в Априлската епопея в църквата "Свето Въведение Богородично" ще започнат днешните чествания на 133-та годишнина от Априлското въстание. Ще бъдат поднесени цветя пред Вечния огън на мемориала "Априлци". Вечерта гостите и жителите на Панагюрище ще видят историческия спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва - Панагюрище, Април 1876-та" с участието на  Национално  дружество "Традиция". Ще бъдат пресъздадени моментите на пристигане на кървавото писмо в Панагюрище и обявяване на въстанието. Вечерта на площада ще се състои национален митинг - заря.

Честванията на годишнината от Априлската епопея продължават и утре в историческата местност "Оборище".  По традицията в рамките на честванията ще бъде връчена наградата „Оборище", учредена от Сдружението на възрожденските градове в България. По предложение на кмета на община Панагюрище Георги Гергинеков номинацията тази година е за Национално дружество „Традиция".

На честванията в Панагюрище ще гостуват официални делегации от побратимените градове - Пятигорск, Русия, и Кавадарци, Македония. По покана на Общината за първи път в България ще пристигне и правнучката на проф. Марин Дринов - Евгения Слинькова.