/ Gulliver/Getty Images
Противно на очакванията, гурбетчийската вълна от села в Община Доспат се увеличава, а причината според местните кметове е неяснотата около Брекзит. Около половината от жителите на селата Црънча и Барутин ги напускат тази пролет,работейки в различни европейски държави.

Говорител на Мей: Няма пробив в преговорите с депутати за одобряване на сделката за Брекзит

Преобладаваща част от гурбетчиите от района се отправят към Великобритания, а процедурата за излизане на кралството от ЕС кара дори колебаещите се кандидат-емигранти от родопските села да стегнат куфарите, надявайки се като за последно да припечелят някой лев.

"Мигрантските курсове от доспатските села обичайно потеглят в месеците от януари до април", обясняват местните кметове. "Вълната от заминаващи на работа из Европа през тази пролет се разраства", обяснява кметът на Црънча, Юли Делибашев.

ЕК продължава да работи по план "А" за раздялата с Великобритания

Около 350 от обитателите на селото, с 620 жители са гурбетчии във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Много от гурбетчиите вече изтеглят в чужбина и целите си семейства, но част от децата на работещите зад граница са оставени на грижите на баби и дядовци.

Мей към депутатите: Подкрепете споразумението ми или се гответе за дълго отлагане на Брекзит

Предимно възрастни хора и деца остават в Барутин през лятото, след като мъжете и повечето хора в трудоспособна възраст заминат на гурбет,обясняват от кметството. Доста жители на селото има и в Испания. Във времето на гурбетчиите, десетки деца в доспатските села са на дистанционен онлайн контрол от родителите си, а грижите по тяхното отглеждане се поемат от бабите.

"Контактът с родителите зад граница е ежедневен, макар и през интернет и социалните мрежи", твърдят местните управници в Доспатско.