Заявленията за детски градини в Тракия - вече в районното кметство
Заявленията за детски градини в Тракия - вече в районното кметство / netinfo
Всички заявления за постъпване на деца в детски градини в ЖР „Тракия” вече се подават в деловодството на районното кметство, вместо в самите детски заведения. Причината е предстоящото разместване на хлапета и персонал при пуска на двете нови градини – зад Испанските къщи и в микрорайон А-13, уточни кметът Гиньо Матев.

Строящите се в момента детски заведения ще отворят врати на 1 октомври и ще поемат 400 деца. Местата в тях ще стигнат за удовлетворяване на всички чакащи за прием и за извеждане на една от трите градини, които са в апартаменти, подчерта Матев. Най-вероятно ще бъде затворена ЦДГ „Червената шапчица”, разходите за поддръжка на която са най-високи. Апартаментните детски градини не отговарят на нормите за единица площ на едно дете и според нова наредба на здравното министерство трябва да бъдат закрити.

Искане за отпускане на 500 000 лева за дооборудване на кухненските блокове и за обзавеждане на новите градини ще внесе районната администрация. Заложените в бюджета пари са недостатъчни, очаква се допълнителните средства да бъдат гласувани при актуализацията след месец.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл