/ ThinkStock/Getty Images
Новаков
99523
Новаков
  • Новаков
С 1 млн. и 200 хил. лв. бюджет разполага община Сопот към настоящия момент, съобщи в интервю за Дарик зам.-кметът Николай Новаков. По думите му, преди два дни на общината е бил отпуснат нисколихвен кредит, с който ще бъдат покрити задължения от безлихвен заем към държавата.

Община Сопот вече има общ устройствен план

Към външни доставчици местната власт има задължения от порядъка на 150 хил. лв., но пък има да събира над 600 хил. лв. Общината има задължения към банките от 1 млн. 600 хил. лв., които са натрупани от старото ръководство. Новаков уточни, че вноските се извършват редовно и коректно спрямо падежните дати.

Засега община Сопот няма намерение да вдига местните данъци и такси. Ако една община е добре управлявана, има достатъчно наемни и концесионни форми, които могат да привлекат приходи, коментира зам.-кметът. Според него не бива да се изпада и в другата крайност - данъците да са прекалено ниски, което е популистка мярка, още повече, че налозите имат и дисциплиниращ ефект.

Ученици от Сопот станаха мениджъри за един ден

Намалението на таксите за детските градини и кухни ще коства на бюджета на Община Сопот не повече от 60 хил. лв., коментира още Новаков. Той допълни, че наскоро са отдали под наем общинска сграда, която ще донесе приход 60 хил. лв. годишно. Намалени са и разходите за гориво.
 
Припомням, че заради финансови задължения община Сопот беше с блокирани сметки, блокирано движимо и недвижимо имущество и нарастващи лихви с около 3500 лв. на ден. Поради тази причина срещу администрацията имаше заведено изпълнително дело, което настоящото ръководство успя да прекрати. По думите на Новаков финансовото й състояние се стабилизира, като в приходната част от бюджета може да се види завишение от постъпили наеми. По думите на управника, към момента има 100% събираемост на почти всички видове данъци и такси.

Чуйте и от приложеното аудио.