Заболелите от грип в Пловдив  - в рамките на нормалното за сезона
Заболелите от грип в Пловдив - в рамките на нормалното за сезона / Снимка: Даниела Ковачева

8 300 дози тамифлу и 3 200 дози реленца ще бъдат разпределени в лечебните заведения в областта, съобщи директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести" към РИОКОЗ д-р Моника Троянчева. Количествата са били одобрени на днешната работна среща на Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Антивирусните препарати ще бъдат предадени на управителите на болничните заведения според броя легла, с които разполагат, уточни д-р Троянчева и добави, че  всяка седмица те ще предоставят отчет за изразходваните опаковки.

Тя коментира, че епидемиологичната обстановка в областта е нормална. За една седмица заболеваемостта на остри респираторни заболявания е нараснала 68.22 на 85.27 на 10 000, което е в допустимите норми за сезона. На днешната среща в РИКОЗ началникът на Регионалния инспекторат по образование е информирал, че процентът отсъстващи ученици в Пловдив и областта не е обезпокоителен, затова не се налага обявяване на грипна ваканция.

Средно по 10 души на ден преминават през Имунизационния кабинет на здравната инспекция в града за ваксинация, каза за Дарик д-р Троянчева.