Възстановяват Ботаническата градина с общински пари
Възстановяват Ботаническата градина с общински пари / netinfo
Общината ще поеме част от разходите за възстановяване на занемарената от години Ботаническа градина в “Тракия”, съобщи кметът Славчо Атанасов. Той се е договорил за сключване на договор за съвместно стопанисване на парка зад хотел SPS с Аргарния университет. Кметът предположи, че необходимите за възстановяването му средства могат да стигнат и 100 хиляди лева. Градската управа планира да възстанови алеята, да монтира парково осветление и охранителни камери, да възстанови оградата и да назначи охрана. Засега не се предвижда такса за достъп след като пространството бъде облагородено, каза Славчо Атанасов в отговор на журналистически въпрос.

Ботаническата градина, която е на близо 180 декара и е една от трите големи в страната, е собственост на Министерството на образованието. Тя е дадена за стопанисване на Аграрния университет, който обаче не разполага с финансов ресурс за поддръжката й. Ректорът Димитър Греков заяви, че се надява да убеди Академичния съвет да подкрепи договора за съвместно стопанисване с общината. Ще търсим и привличане на европейски пари на следващ етап, каза доц. Греков.

Очаква се договорът между общината и университета да бъде подписан през септември. Кметът прогнозира, че възстановяването на Ботаническата градина ще отнеме една година. Общината няма да ползва по никакъв начин имотите, които са част от парка и това ще бъде записано в документа, увери Славчо Атанасов.