Време е да се ваксинираме срещу грип
Време е да се ваксинираме срещу грип / dariknews.bg/ архив
Време е да се ваксинираме срещу грип
75062
Време е да се ваксинираме срещу грип
  • Време е да се ваксинираме срещу грип

В края на септември и началото на октомври е времето, в което е подходящо да се имунизираме срещу грип. Това каза в ефира на Дарик директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ)- Пловдив д-р Моника Троянчева.

Всяка година от началото на октомври до края март се наблюдава най-висока активност на грипните вируси и тъй като защитният ефект на ваксината се проявява минимум 20 дни след поставянето й, времето е уместно за имунизация, обясни д-р Троянчева.

Станалият известен като свински грип или „Калифорния" се очаква да циркулира и тази година в страната ни . Другите два вируса, които вероятно ще ни разболяват този сезон, са „Тексас" и „Масачузетс".

Ваксината може да се закупи от аптечната верига, но се поставя задължително от личния лекар след консултация или в имунизационния кабинет на РЗИ.

При закупуване на ваксина тя трябва да бъде инжектирана до 20 минути, за да не се губят свойствата й, обясни д-р Троянчева.

По думите й, цената на противогрипните ваксини е леко занижена спрямо миналата година и е около 10 лв.

/Цялото интервю с д-р Моника Троянчева, можете да чуете в прикачения аудио-файл/

Имунизацията срещу грип е препоръчителна за лица на възраст над 60 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с  хронични сърдечно-съдови или белодробни заболявания (бронхиална астма), метаболитни  заболявания (включително захарен диабет), бъбречни заболявания, както и лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, работещи в училищата, медицински персонал и др.)