пазарджиклии срещу изсичането на дървета
пазарджиклии срещу изсичането на дървета / netinfo
Подписка с искане за промяна на проекта за ремонт на пазарджишкия булевард „Александър Стамболийски“ и запазване на дърветата ще бъде внесена днес в Общината, Общинския съвет, при областния управител и до омбудсмана. Това съобщи един от инициаторите – Костадин Деянов.

За броени дни в подкрепа на каузата са събрани над 250 подписа. Подкрепилите не са против ремонта на булеварда, но не искат той да е за сметка на пищната зеленина. Деянов обяснява, че това не е невъзможно. Сегашният проект предвижда разширяване на платната за сметка на северния тротоар, а за целта дърветата ще пречат. Освен това е планирано да бъдат оформени 118 места за паркиране.
Вместо това предложението е той да бъде направен, както е разчетено за южния – с паркоместа успоредно на движението, които да бъдат оформени около дърветата. По подобен начин е изграден друг булевард в Пазарджик – „България“, припомня Деянов. Така ще се наложи стесняване на тротоарите с около 150 см, което ще позволи запазването на многогодишната зеленина.

Недоволните осъзнават, че ремонтът е наложителен. Виждат, че някои от дърветата са стари и са станали опасни. Наскоро едно от тях се скърши и падна в двора на Дома на учителя. Нямаше пострадали само защото имотът не се ползва от години и пустее. За такива дървета няма да има съпротива, уверява Костадин Деянов. Но кои да бъдат отсечени, трябва да се реши след експертна оценка на състоянието им. За жизнените дървета живеещи в района декларират, че ще ги бранят ако трябва и с жива верига.

И след внасянето на подписката може и ще продължи да се събира подкрепа. Няколко са пунктовете, в които привържениците на идеята могат да подпишат – в двете кафенета „Зеленото“ на булеварда и на ул. „Иван Вазов“, в доста търговски обекти в района. Отделно доброволци обикалят от врата на врата както по „Стамболийски“, така и по околни улици.

По планове на общинското ръководство ремонтът трябва да започне от 20 юли.