Владиката подстригва игуменка в присъствието на прокурор и полицаи
Владиката подстригва игуменка в присъствието на прокурор и полицаи / netinfo
В присъствието на прокурор от асеновградската районна прокуратура и на над 20-ина полицаи от местното РПУ започна подстригването на първата монахиня в манастира „Св.Св. Кирик и Юлита”. 51-годишната икономистка със светско име Лидия, трябва да стане игуменка на обителта, след като Пловдивската митрополия възстанови владението си върху имота, който от 1982-ра година се стопанисва от Съюза на архитектите в България / САБ /.

Службата започна на открито пред затворените врати на комплекса, които посрещнаха Пловдивския митрополит Николай и около 400 богомолци, пристигнали с около 15 автобуса. По време на литургията игуменът на Троянския манастир - Теодосий припадна и си удари главата на плочника пред манастира. По-късно той се върна на службата, след като лекари му оказаха първа помощ.

Владиката заяви, че няма намерение да разбива катинарите, макар че има право да влезе във владение, тъй като е изпратил преди месец уведомление за прекратяване на договора и покана за доброволно освобождаване на имота. Митрополията има право и възможност да влезе във владение, но трябва сама да поеме отговорност и да прецени дали да направи това, каза прокурор Иван Молев от Районна прокуратура Асеновград, която се е самосезирала за конфликта със САБ от публикациите в медиите.

Три писма и обръщения, разлепени върху заключените порти, посрещнаха участниците в церемонията. В едното се твърди, че тече инвентаризация и до 30-ти август достъпът на външни лица до комплекса е забранен. Второто е обръщение към Митрополит Николай, в което се казва, че Управителният съвет на САБ не приема обвиненията за неизпълнение на договора, одобрил е досегашния начин на експлоатация на комплекса и ще продължи да го стопанисва. В третото послание, адресирано до началника на РПУ Асеновград се твърди, че архитектите са научили от пресата за намерението на владиката да влезе във владение и да възстанови функциите на някогашния манастир. В обръщението се казва, че в момента тече реставрация на църквата. Точно този неизпълнен ангажимент е един от основните мотиви на Митрополията за разтрогване на договора със САБ, както и факта, че обителта се е превърнала в нощен развлекателен компекс с дискотека, хотел и ресторант, което е неблагопристойно.

Полицейски патрули са разположени по целия път от разклона на Асеновградско шосе до манастира. Пловдивският митрополит заяви, че ако комплексът не бъде освободен и след 30-ти август, няма да влиза принудително и ще води дела, "за да изгони търговците" от обителта. Еперхийският съвет ще реши къде да бъде настанена новоподстриганата игуменка Юлита.