Вещаят протести заради софийския боклук
Вещаят протести заради софийския боклук / снимка : Дарик Пловдив

Ако Общинският съвет на Пловдив реши на сесията си в четвъртък, че е против приемането на нови 30 хил. тона столични боклуци на сметището край Цалапицам, а правителството, въпреки това, наложи депонирането им, може да се стигне до социално напрежение и дори до протести. Това заяви общинският съветник от ВМРО - НИЕ Слави Георгиев. Има сериозно разминаване между измерванията на специалистите на община Пловдив и тези на държавата относно оставащия капацитет на сметището, уточни Георгиев. Пловдивчани започват да се чувстват като кошчето на София, смята общинският съветник.

На извънредната сесия идния четвъртък, освен отмяна на решението за приемане на 30 хил.тона софийски отпадък, ще предложим да се създаде и комисия, която да обясни на правителството, че Пловдив няма повече възможности да приема столичен отпадък, заяви Николай Радев от БСП.

Ние искаме да знаем и коя е фирмата, която направи измерванията за оставащия капацитет на депото в Цалапица и тя ли направи замерванията преди време в Суходол, заяви председателят на ОбС Илко Илиев. Той подчерта, че при измерванията в Цалапица, никой от въпросната фирма не е пожелал да се легитимира. Според техните данни, депото в Цалапица е с оставащ капаците от 300 хил. тона, а според специалистите на общината той е едва 120 хил.тона, уточни Илиев.