район Северен
район Северен / netinfo

Заседателната зала на район „Северен“ едва побра гостите сурвакари, които дойдоха в кметската администрация с невероятно красива изложба от коледни и новогодишни картички. Майсторските ръчички на децата от седемте детски градини на района бяха подготвили тази прекрасна изненада, която привлече погледите на десетките служители, сред които имаше и щастливи роднини и близки на малките майстори.

Изложбата „Сурвакарите идват“ е финалният конкурс от цяла серия изяви в района под надслов „Дъга на творчеството“, дали възможност деца, ученици и учители от различни възрасти да се изявят в областта на изобразителното, словесното и приложното изкуство. Запазена като финал на тази мащабна активност, изложбата на малките сурвакари се превърна в кулминация на творческите изяви за 2018 г. и създаде прекрасно настроение сред всички участници заради разнообразието, находчивостта, майсторството, с които бяха изработени и експонирани над сто картички за Коледа и Новата 2019-та година.

Заместник-кметът Калоян Георгиев, секретарят на кметството Десислава Йорданова и десетките служители и гости на кметството бяха очаровани от сътвореното от децата и техните учители. Конкурсът доказа, че работата с малките творци има много измерения; директорите на детските заведения обясниха, че тя възпитава добър вкус, умения за работа с различни естествени материали, усет за съчетаване на елементите в композицията и на цветовете. В процеса на работа децата формират насоченост и съсредоточеност на вниманието, търпение, другарска отзивчивост и взаимопомощ. Затова г-н К. Георгиев  заяви, че при толкова богата и красива изложба не би могло да има един победител – всички екипи се класират на първо място, а за награда кметството подарява на всяка градина по два коша KING за баскетбол на открито и закрито и по две топки.

Подаръкът изненада и зарадва малките гости, защото отговаря на потребността на децата да се надпреварват, да печелят своите малки спортни победи, да растат сред задружни игри и смях. Заедно с това всяка градина получи и по две любими луксозни детски книги – „Златните български приказки“ и „Вълшебни приказки“. С невероятно вълнение малките сурвакари застанаха за снимки пред красивите подаръци – личеше, че и книжките ще бъдат четени още днес, и баскетбол ще се играе в салоните за спорт на детските заведения.