През зимния сезон ще настаняваме бездомните пловдивчани във временните центрове след тест за COVID-19, а имащите нужда от лекарска помощ ще бъдат приемани в двете общински болници - МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Св. Панталеймон". Това каза  Надя Танева, директор на Дирекция "Социално подпомогане" в Община Пловдив.

По думите й всеки сигнал /или ако някой сам потърси помощ в дирекцията/ ще бъде веднага проверен, а лицето ще бъде прибрано и настанено в едно от двете места. Това ще става с бързи тестове, предоставени от Общината.

През почивните и празничните дни и в тъмната част на денонощието, при подобни сигнали общинските лечебни заведения ще имат възможност да настаняват тези хора, които са в безпомощно състояние или имат нужда от бърз лекарски преглед. Ако лицето е здраво, ще бъде придружено от полицията директно до приюта. Към настоящия момент повече от половината места там, от общо 51, са свободни.

Център за бездомни откриха в Димитровград

Когато стане тежка зимата и желаещите станат повече, тези лица, които могат сами да се обслужват, ще бъдат насочвани към приюта, а останалите - към съответните общински здравни заведения.

Танева припомня, че много често се получават сигнали от граждани за едни и съща лица, с които е работено, обгрижвани са, но те категорично отказват настаняване където и да е било. По думите й една голяма част от тях са алкохолици или злоупотребяват с психотронни вещества. Ние можем да помогнем само на тези хора, които имат нужда от подкрепа и желаят да им се помогне. В противен случай само ние - гражданите и социалните служби, ако искаме да помогнем на човек, който нехае за себе си, няма как да се случат нещата, коментира Танева.
БТА