Уъркшоп Енкаустика
Уъркшоп Енкаустика / netinfo
Всеки има възможност да се запознае отблизо с енкаустиката в уъркшоп, представен от Дима Иванова
Уъркшоп Енкаустика
95758
Уъркшоп Енкаустика
  • Уъркшоп Енкаустика
Експозиция Енкаустика, която е подредена в кафе-галерия Groove Music&Art в пловдивския арт квартал Капана, вече предизвика голям обществен интерес. Ето защо всички посетители и гости ще имат възможността да се запознаят отблизо с тази уникална техника в един уъркшоп, представен от автора Дима Иванова (Encaustic by Dima).

Точно преди Бъдни вечер Дима ще демонстрира пред публика своето изкуство, като ще рисува на живо в галерията днес от 11:00 ч. Ценителите ще могат да се насладят още на коледна експозиция с картички. Всяка една от тях е абсолютно уникална и не може да бъде повторена, което я прави изключителен подарък.

Уъркшоп Енкаустика
netinfo

Поради сложността на техниката, художниците, които творят енкаустика са малко. В Пловдив те са само двама, а в цяла България - едва десетима.

Уъркшоп Енкаустика
netinfo

Техниката е особено трудна, защото боите непрекъснато се подгряват, в същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предполага корекции като ретуш - първият живописен слой остава и последен.

Уъркшоп Енкаустика
netinfo

В миналото на енкаустиката се предават доста мистични елементи като танци на девойки на лунна светлина около съда, в който восъкът се топи, добавяне на билки и т.н. От естетична гледна точка основно предимство на тази техника е прозрачността на цвета, през който прозира основата (на светлина). Технологично предимство на изображенията е, че могат да бъдат повредени единствено при висока температура.

Уъркшоп Енкаустика
netinfo

още за енкаустиката чуйте от интервюто с Дима Иванова в аудиото