рисувани с восък картички представя Дима Иванова
рисувани с восък картички представя Дима Иванова / netinfo
Енкаустика или изкуството да рисуваш с восък ще представи Дима Иванова в пловдивския арт квартал Капана днес. Изложбата с уникални рисувани картички ще бъде открита от 18:00 часа в галерия Groove Music&Art и ще може да бъде видяна до края на месеца.

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на коледна експозиция с картички, рисувани с една от най-древните и интересни живописни техники – енкаустиката. Всяка една от картичките е абсолютно уникална и не може да бъде повторена, което я прави изключителен подарък за предстоящите празници.

Поради сложността на техниката, художниците, които творят енкаустика са малко. Техниката е особено трудна, защото боите непрекъснато се подгряват, в същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предполага корекции като ретуш - първият живописен слой остава и последен.

В миналото на енкаустиката се предават доста мистични елементи като танци на девойки на лунна светлина около съда, в който восъкът се топи, добавяне на билки и т.н. От естетична гледна точка основно предимство на тази техника е прозрачността на цвета, през който прозира основата (на светлина). Технологично предимство на изображенията е, че могат да бъдат повредени единствено при висока температура.