/ iStock/Getty Images
Криминална полиция ги спаси при разкриването на арена за кучешки боеве
Питбулите от Арената на смъртта са умъртвени, защото не са подходящи за осиновяване, съобщиха от БАБХ.

Агенцията стана реален собственик на кучетата, след като през 2016 година Криминална полиция ги спаси при разкриването на арена за кучешки боеве на територията на Пловдив, в бивша фабрика на ул. „Георги Бенев“.

От там бяха изведени 50 питбула, собственост на бившия полицай Иван Иванов, който ги е отглеждал за кучешки боеве.

Докато траеше делото срещу подсъдимия кучетата бяха настанени в Зооветеринарния комплекс в Пловдив, където обаче много от кучетата починаха от болест, информира Георги Божев, директор на общинското предприятие.

Издръжката на животните в приюта е коствало много средства и било решено те да бъдат изведени от приюта и да бъдат предадени на собственика им – БАБХ. Идеята беше те да останат там, докато се намерят осиновители на кучетата.

Пет години по-късно от Агенцията по храните ни информират, че през втората половина на 2020 г. е извършена евтаназия на конфискуваните кучета, при спазване на всички изисквания на законодателството в областта на защитата на животните и хуманното отношение към тях.

Мярката е предприета на база на становище на петчленна комисия, определила етологичните особености и поведението (нрава) на кучетата.

В становището си комисията заключава, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия, с цел да се предотвратят бъдещи инциденти с хора и други животни.

За кучетата е установено, че са на възраст след периодите, позволяващи социализиране. Животните са били наблюдавани от експерт в близо тригодишен период.

Етологичната характеристика показва, че са били обучавани за боеве помежду им и са възпитавани от стопаните им, от които са отнети, да се бият до смърт. Има много и различни доказателства за участието на животните в жестоки боеве – травми по различни части на телата им, безпокойство и други.
 
Информационна агенция Фокус