/ цигари / Thinkstock/Getty Images
Здравни специалисти от пазарджишката Регионална здравна инспекция (РЗИ) ще убеждават днес служители на реда да спрат цигарите. В Районното управление на МВР в Пазарджик експерти по промоция и профилактика на здравето организират изнесен консултативен кабинет за отказване от пушенето.

На активни пушачи от колектива ще бъде направен тест на Фагерстьом за степента на зависимост и измерване на въглероден оксид в издишан въздух.

По-строги мерки срещу пушенето в заведения?

Повод за събитието е днешният Международен ден без тютюнев дим, който се отбелязва всяка година в третия четвъртък от ноември. По официални данни 37,4% от българите са активни пушачи. Тревожна тенденция сред младите пък са наргилетата.

Здравната инспекция организира поредица от дискусии с ученици за вредата от цигарите и наргилетата, прожекции на филми, обучения. Поредното е днес с възпитаници на Начално училище „Васил Друмев“.

От 10,30 часа пред четвъртите класове ще бъде направена демонстрация с пушещата кукла Сю. Тя показва нагледно колко катрани се отлагат в белите дробове след една изпушена цигара.