/ БГНЕС
Със Света литургия в храма "Свети Николай" в Карлово започна отбелязването на 183-та годишнина от рождението на Васил Левски и Празника на града.

Кметът на общината Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола на Свободата.

Кметът Кабаиванов посрещна на пл. "Васил Левски" участниците в 26-тия Национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Ръководителят на седемте лъча на похода Галя Цветкова получи от кмета изданието "Левски: другото име на свободата", а тя от своя страна му връчи знамето, преминало с походниците по стъпките на Апостола.

С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Приветствено слово за празника произнесе председателят на Общински съвет Карлово - Доньо Тодоров. "Най-великият българин и нашата национална светиня - Васил Левски, и днес вдъхновява българските сърца. Апостолът е необикновена личност, пример какви качества трябва да притежава един държавник", каза Тодоров. По думите му всеки носи в сърцето си своя Левски. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.

В Национален музей "Васил Левски" бяха обявени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Историкът проф. Николай Жечев - дългогодишен изследовател на Българското Възраждане, бе удостоен с наградата на фондацията, а с тази на местния комитет "Васил Левски" - екскурзоводът Пламена Москова. В рамките на традиционния литературен салон представиха два сборника - единият с нови документи за Апостола от османските архиви, а другият - с разработки и есета на участници в международния студентски конкурс "Васил Левски - диалози във времето, диалози с времето".

Тържествата в Карлово продължават довечера в 20.20 часа, когато от НМ "В.Левски" ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще е тържественият митинг-заря от 21.00ч. на пл. "Васил Левски". Там официално слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж е честването.
ThinkStock/Getty Images