Съдът потвърди: Румен Русев вече не е главен архитект на Пловдив
Съдът потвърди: Румен Русев вече не е главен архитект на Пловдив / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Апелативният съд в града под тепетата потвърди отстраняването на Румен Русев от длъжността „Главен архитект“ на Община Пловдив.

Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 277а ал. 4, вр. чл. 26 ал. 1 НК.  За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от две до десет хиляди лева.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

В пледоарията си адвокатът на обвиняемия Красимир Елдъров заяви, че няма доказателства архитект Русев да е осъществил натиск върху служители на Община Пловдив- свидетели по делото и да е променил по този начин показанията им. Самият Русев каза отново, че е невинен.

Припомням, че от държавното обвинение поискаха той да бъде отстранен от поста си, за да се избегне опасността служебното му положение да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото, свързано с разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 в града, по което Русев е обвиняем.

На 19 септември магистратите от Окръжния съд уважиха искането на Прокуратурата.

Държавното обвинение повдигна обвинения по казуса и срещу представителя на "Одрин 8" Георги Бранеков. Той и Румен Русев бяха привлечени към наказателна отговорност.

Бившият тютюнев склад беше поруразрушен от инвеститорите от Одрин 8 през март, тази година, а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. По казуса се самосезира Окръжна прокуратура Пловдив, проверка разпореди и министърът на културата Вежди Рашидов.