Пред съдебната палата преди делото бяха дошли приятели и роднини на семейството на убитото дете
Апелативният съд в Пловдив не промени наложеното наказание "подписка“ на шофьора, който блъсна и уби 2-годишно дете в Анево.

Прокуратурата иска по-тежка мярка срещу шофьора, блъснал и убил дете в Анево

Според съдебния състав деянието на 72-годишния мъж е извършено по непредпазливост и нищо в неговото минало не подсказва опасност той да извърши друго такова престъпление. 

Няма и опасност от укриване, тъй като мъжът е посочил и двата си адреса - при децата му в Чехия и в Казанлък, където има апартамент. "Ние вярваме, че ще се явите доброволно за процеса“, каза съдията.

Самата мярка означава поемане на отговорност да не се напускат пределите на страната, както и страната по-далеч от посочения адрес. Съдът отбеляза, че засега липсва и категорична информация за употреба на наркотични вещества, а и обвиняемият сам е поискал да му бъде направена и кръвна картина.

Но за резултатите от тях е необходимо по-дълго технологично време. Определението на съда не подлежи на обжалване. Родителите казаха, че не са доволни от присъдата и отново ще организират протести.

Пред съдебната палата преди делото бяха дошли приятели и роднини на семейството на убитото дете, които протестираха срещу наложената лека мярка за неотклонение на шофьора.

72-годишният шофьор, който блъсна и уби дете в село Анево, е бил под въздействие на марихуана

В съдебната зала обвиняемия на няколко пъти каза, че съжалява за всичко и категорично заяви, че не употребява никакви наркотични вещества. За резултатите от драг-теста се предполага, че те се дължат на факта, че пие четири вида лекарства за болното си сърце, хипертония и висок холестерол.

Според обвинителния акт мъжът е карал със скорост от 30 км/час, не е напуснал местопроизшествието и дори лично е оказал помощ на бабата. До детето не е бил допуснат.

Това, което адвокатът му посочи, е чистото му съдебно минало и фактът, че за 40 години шофьорски стаж има само едно нарушение преди 20 години, което е наказано с 20 лева глоба. "Дори аз имам повече нарушения на пътя“, каза адвокат Мерджанов. 

Припомняме, че стана ясно, че мъжът е шофирал под въздействието на марихуана. Той е дошъл в България, за да си подмени личните документи. Пътувал е за Чехия, където живеел.

Родителите на дететото пък коментираха, че се притесняват, че той може да се укрие. Семейството поиска да говори след решението на съда в Пловдив, с което шофьорът, обвинен за фаталния инцидент, е пуснат на свобода срещу мярка „подписка”.
Агенция "Фокус"