Безпрецедентна е войната на един ректор с неговите студенти, заявиха представители на студентската общност по повод скандала
Студентският съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив излезе с официална позиция относно скандала с изгонения от Ректора на университета проф. Пламен Моллов депутат от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски, който е бил поканен от студентската общност на публична лекция. Проф. Моллов оправда изгонването на народния представител за "политическа агитация", но от Студентски съвет опровергават да е имало такова нещо, а партийната му принадлежност, според тях, няма никаква връзка с поканата, тъй като той е поканен да говори като експерт.

Ето и цялата позиция:


"Във връзка с невярна информация, разпространена публично от ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов за инициатива на нашия Студентски съвет, считаме за важно да осветлим истината по случая.Водени от интереса на студентите към важните теми от обществен живот, инициираме поредица от срещи с обществени личности, представящи актуални теми от тяхната компетентност. В тази връзка Председателят на Студентския съвет при Университета по хранителни технологии, Пламен Петров покани г-н Константин Бачийски, на среща по теми „Форми на антикорупция“ и„Предприемачество“, заявяват представителите на студентската общност в университета.

Ректор алармира: Депутат от ПП прави политическа агитация сред студентите

"На срещата не беше поканен само г-н Константин Бачийски, а също така г-жа Яна Вангелова –член на съвета на настоятелите в УХТ –Пловдив и представители на неправителствени организации. Важно е да се уточни, че г-н Бачийски не беше избран от нас заради партийната му принадлежност, а заради опита и успехите му в борбата с корупцията, като народен представител и активен член на Антикорупционната комисия в 47-ото Народно събрание. С неговата работа се свързват знакови успехи в борбата с корупцията в Българската агенция за безопасност на храните и на ГКПП Капитан Андреево. А това са институции, където за в бъдеще биха могли да се реализирали студенти от нашия университет. Опасяваме се, че именно гореизброените успехи в борбата с корупцията на г-н Бачийски са причината за некоректните внушения, които проф. Моллов прави в публичното си изявление, понеже името на проф.Моллов беше замесено в скандала по даване на подкуп на служител на БАБХ във връзка с ГКПП Капитан Андреево", гласи още позицията.

Депутат след скандала в пловдивски ВУЗ: Бях поканен от студентите, но ректорът ме изгони

"Изрично подчертаваме, че г-н Бачийски категорично не е „нахлул“ в университета, нито е правил политическа пропаганда от какъвто и да е характер. Искахме той да сподели с нас ценния си опит, придобит от реални действия в борбата с корупцията. Опит, който не може да бъде открит в учебниците и може да бъде полезен на всеки млад човек, пожелал да се развива и живее в България.Срещата, която Студентският съвет има пълното право и свобода да организира за своите колеги, беше грубо прекъсната от нахлуването на проф. Моллов, може би силно притеснен от това, което студенти биха чули за него. Той опита да изгони поканените гости и да накара студентите да напуснат залата. Жалко е, че проф. Моллов налага цензура, само защото нещо не му харесва.С действията си по време на срещата и с изявлението си до днес именно ректорът проф. Моллов, се опитва да политизира темата и да я ползва в свой личен интерес. Вероятно в опит да измести фокуса от реалния проблем –съмнения за неговото лично участие в редица корупционни скандали, като този с ГКПП „Капитан Андреево“ и други предишни, например с фирма "Аладин", чийто собственик твърди, че е бил изнудван,за да няма проблеми с БАБХ.По това време директор на БАБХ е именно проф. Моллов, но веднага след скандала е освободен от длъжността си", обясняват от Студентския съвет.

Дават на европрокуратурата аферата с фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево”

"За съжаление това е поредният опит на ректора проф.Моллов да заглуши гласа на студентите в Университета по хранителни технологии. Сега на прицел сме ние, Студентският съвет, защото не си мълчим и разкриваме случаи на злоупотреби.Вместо да търси начини да ни обедини около знания и каузи, проф. Моллов опитва да спре дейността на Студентския съвет, като вече отстрани председателя му Пламен Петров. В същото време започна опити за сформиране на паралелни студентски организации, които да следват неговите указания и насоки. Ние обаче няма да се предадем и ще търсим всеки един законен начин да му се противопоставяме, защото вярваме , че това е нашата мисия –да защитаваме правата на студентите и да се противопоставяме срещу безобразията и корупцията, когато открием такива. Призоваваме Ви да дадете гласност на този случай, не само заради конкретната тема, а заради нуждата образователната система в България да бъде истински полезна за учениците и студентите. Ние искаме възможности да трупаме знания от опит и чрез експертиза, освен от теоретичната рамка. Това ще ни помогне да мислим критично, да сме функционално полезни на обществото и да участваме активно в процеса на подобряване на живота в България. А може би определени хора в държавата не искат това да се случи?!?Бихме искали да информираме обществеността, че това не е първи сблъсък на Студентския съвет с проф.Моллов и конфликтът с неговото ръководството (прераснал вече във война срещу студентите и докторантите) датира още от 2021 г. Студентски съвет се обърна към Министъра на образованието и науката с молба за решаване на спора, както и със сигнали за евентуални нарушения в УХТ. На сайта на МОН бяха публикувани резултати от извършена проверка и констатации за нарушения в университета", обясняват още от Студентски съвет.

"Едновременно с това, освен към МОН се обърнахме към различни институции със сигнали за евентуални нарушения и нередности в УХТ, които касаят пряко студентите –студентски общежития, спортна зала и др. Описаните действия доведоха до непрекъснато увеличаване на напрежението между ръководството на УХТ и Студентски съвет. То ескалира и доведе до отстраняването на Председателя на Студентски съвет Пламен Петров след изразяване на неговата позицията по медиите. Мотива за отстраняването му е „уронване на престижа и доброто име на УХТ“ взето с необосновано решение на Академичния съвет.Ние не знаем дали има друг съвременен български ВУЗ, в който Академичният съвет да е отстранил студент за това, че е изразил позиции . Протоколът от този Академичен съвет (публикуван на сайта на УХТ) ни връща към моменти от тоталитарното минало през 80-те, които сме гледали само в стари български филми от времената преди да се родим. В същия дух на 80-те е и последната публикация в сайта от „възмутени студенти“, съгласни с публичното линчуване на техен колега", гласи още позицията.

"Ние бихме искали да кажем на проф. Моллов, че не „поведението на Председателя на Студентски съвет Пламен Петров е безпрецедентно“, безпрецедентна е войната на един ректор с неговите студенти", обръщат се към ректора студентите.