/ iStock

Общинският институт „Старинен Пловдив" се готви за празника си през септември, когато градът отново се превръща в сцена. За 11-ти път в продължение на седмица (12-18 септември 2022) къщите и пространствата на Трихълмието ще се оживят от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Стария град. Това съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив.

Въвеждат нови правила за достъп на коли до Стария град в Пловдив

Празниците тази  година са под мотото „Врати във времето" и започват на 12 септември с голям концерт на Античния театър, който е подарък за пловдивчани и както всяка година ще е с вход свободен. В празничната седмица ще има няколко изложби, арт ателиета за деца и възрастни, концерти, безплатни туристически турове и много изненади.

„Празници на Стария град" ще отбележи и 5 години от началото на инициативата „Море от любов в Стария град", осъществявана съвместно с Общинско предприятие „Радостни обреди".

Пловдив ще отбележи празника на града на 6 септември с богата програма

Тази година се навършват 100 години от рождението на Атанас Кръстев (роден на 17 септември 1922 г. ), по чиято инициатива и с чиито действие е създаден "Старинен Пловдив", затова и Празниците на Стария град 2022 ще са под знака на тази важна годишнина. Един от интересните акценти в програмата е премиерата на нов филм за Атанас Кръстев със заглавие "100 години хвърча по камъните".

Една специална изложба от програмата „Среща на Трихълмието" ще представи направеното от различни поколения творци, чийто трудов път е бил свързан с резервата.