Спират балите към Цалапица
Спират балите към Цалапица / netinfo

Договорът за извозване на софийските бали в общинското депо в село Цалапица да бъде прекратен, изненадващо реши Общинският съвет на Пловдив днес.

Предложението на Божидар Здравков от ДСБ бе подкрепено с 26 гласа, които дойдоха от СДС, НДСВ и един - от ДПС. Голяма част от гласувалите “за” още през октомври м. г. бяха против приемането на 200 000 тона столичен боклук без референдум и екоекспертиза. Против днешното решение за разтрогването на договара бе само Никола Янакиев от групата на левицата.

Съветниците от БСП, които внесоха първоначалното предложение за временно спиране на балите към Цалапица до отстраняване на пропуските в договора между София и Пловдив, се въздържаха. Групата на ВМРО, която има общ кандидат-кмет с ГЕРБ, напусна залата и не гласува. “Отказваме да участваме в този политически фарс, чиято цел е чисто предизборна” , мотивира поведението на воеводите председателят на тяхната група Камен Шишманов.

С днешното си решение съветниците задължиха кмета Иван Чомаков в едноседмичен срок да предприеме действия за разтрогването на договора със столична община. Така на практика те бламираха собственото си решение отпреди 11 месеца в момент, в който в Цалапица вече са депонирани около 140 000 тона, които представляват 70% от договореното количество.

Влизаме в безкрайна процедура, която ще ни вкара в съдебни дела и може да се проточи с години, коментира председателят на групата на левицата Николай Радев. На днешната сесия БСП, която миналата година инициира приемането на софийския боклук, внесе предложение да се спре извозването му, но само временно. Социалистите се аргументираха с нарушаване на пропорцията между приеманите количества бали и преведените от правителството пари за инфраструктура. В момента са приети 70% от договорения боклук, а Пловдив е получил само 21% от обещаните 47 млн. лв. Сред мотивите на червените бяха и неспазване на клаузата за извозване само през зимния период. Те настояваха още за корекции в договора между двете общини, тъй като се оказа, че той не отговаря на решението на Общинския съвет от миналата година за условията за приемане на отпадъка.