Спешно инспектират храма Св. Марина
Спешно инспектират храма Св. Марина / dariknews.bg/ архив

Спешна комплексна проверка на всички храмове - паметници на културата в Пловдивската епархия, е разпоредил днес министър Вежди Рашидов. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на културното ведомство. Оттам бяха категорични, че имот, който е обявен за паметник на културата, е със особен статут и всякакви ремонти и реставрации по него трябва да бъдат съгласувани с Национален институт за паметници на културата. Освен от института в инспекцията ще участват и експерти от Министерство на културата.

Повод за разпореждането на Рашидов стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм „Св. Марина" с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква. Информационният сайт „Под тепето" и пловдивски интелектуалци инициираха подписка в защита на храма и подписаха отворено писмо до министър Рашидов.

По време на първия опит да проверят как се работи в храма „Св. Марина" експертите не са били допуснати във вътрешността на църквата. Втория път са били установени нарушения. Подаден е и сигнал в прокуратурата, която също извършва проверка по случая. Законът за културното наследство предвижда имуществени санкции, ако бъдат установени несъгласувани намеси по недвижими културни ценности. Глобата е от 15 000 до 30 000 лв.