/ Община Пловдив
На тържествена церемония в Заседателната зала на Община Пловдив, кметът Здравко Димитров и Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков, в присъствието на множество медии и граждани, удостоиха световноизвестната българска оперна прима Соня Йончева със званието „Почетен гражданин на град Пловдив”.

Видимо развълнувана и обсипана от красиви букети цветя, тя получи Почетен знак с лента, символизираща знамето на град Пловдив и удостоверение по образец, поставено в рамка.

Решението за удостояването на Соня Йончева със званието „Почетен гражданин на град Пловдив” бе взето още през месец февруари, като вносител за това бе Кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Община Пловдив

Тогава с пълно единодушие на съветниците, Общинският съвет на Пловдив гласува Решение №25, взето с протокол №2 от 16.02.2021 г., а мотивите гласяха: „заради „изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти“.

Соня Йончева е в България по повод предстоящия на 31 август „Гала концерт“ пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София, където на откритата сцена, заедно с краля на операта Пласидо Доминго ще изпълнят популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Специално за церемонията, в Пловдив тя пристигна със своя импресарио Атанас Маев.

„Особено ми е приятно, че се срещаме по такъв хубав повод. Пожелавам ви от все сърце още много успехи, да продължавате да прославяте България по света и никога да не забравяте, че сте пловдивчанка“, каза Здравко Димитров, който специално ѝ благодари, че е намерила време в интензивния си график от ангажименти да дойде в родния си град.

Музикалното лято в Пловдив продължава с пълна сила и много изненади

Кметът отправи поздрави и благопожелания и към нейното семейство. „За мен е чест, никога не съм си и представяла, че ще получа такова признание от родния си град. Посвещавам тази награда на семейството си“, каза Соня Йончева минути след като кметът на Пловдив Здравко Димитров удостои световноизвестната пловдивчанка със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“.

Председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков подчерта, че днешният ден е радостен и щастлив и за всички пловдивчани, защото в листата с почетни граждани вече стои и името на една от най-обичаните български оперни певици.

Соня Йончева сподели, че искрено се радва на признанието и ще продължи да обединява хората чрез музиката. Тя разкри, че планира след пандемията да инициира поредица активности в Пловдив, да доведе свои колеги за съвместни проекти и много би искала да пее с Пласидо Доминго на древната сцена на Античния театър.

Оперната прима се разписа и в „Почетната книга на Пловдив“, каквато е традицията, след което отговори на въпросите на медиите. В края на събитието тя получи красив букет от артистичния директор на Държавна опера Пловдив Лучано ди Мартино, който присъства заедно с доц. Нина Найденова и който отправи покана към нея за бъдещи съвместни изяви.

След края, снимките на всички желаещи да се фотографират за спомен със Соня Йончева се пренесоха и извън сградата на общината, а тя не отказа на никой с неизменна усмивка и топло отношение.