Смолян обстановка
Смолян обстановка / netinfo
Обстановката в бедстващите райони на Смолян и Баните постепенно се нормализира, след вилнелият близо двадесет часа ураганен вятър на територията на двете общини през вчерашният ден. Няма данни за пострадали или бедстващи хора, но на този етап бедственото положение остава в сила и за двете общини.

По информация на кмета на Смолян Николай Мелемов, в момента има само две населени маста без ток в региона, това са смолянското село Букаците и банското Загражден. Все още не е пробит пътя до Турян, но се очаква до часове и това да стане. Вчера вечерта представители на община Смолян и доброволци доставиха на жителите на Турян 40 хляба, сандвичи и лекарства на хората в селото. Учебният процес е нормален и няма да има извънредни ваканции. Нощта е преминала спокойна и е нямало сигнали за проблеми, съобщи зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

По републиканската пътна мрежа също е нямало проблеми и получени сигнали за проблеми през нощта, съобщават път от Областно пътно управление.

Припомняме ви, че през вчерашния ден на територията на общините Смолян и Баните са получени няколко десетки сигнала за проблеми в следствие на ураганният вятър, само за Смолян те бяха 52. Пострадали са десетки домакинства и държавни учреждения, като най-големите щети са по сградите с ламаринени покриви.

В Смолян домът на семейство Илчеви остана без покрив. Част от покрива на болницата в Смолян, както и на една детска градина е отнесен. Паднали са и облицовъчни материали от стените на лечебното заведение, районите са отцепени. Мазилка на новосаниран блок в Смолян също падна. Пострадали са сградите на Община Смолян, Областна администрация, има сигнали за пострадали автомобили. Падналите дървета са стотици.

В района на Баните най-сериозни щети има на пречиствателна станция за питейна вода в с.Стърница, която е останала без покрив, като близо 800 км.м. от него са паднали. Пострадал е и физкултурния салон в Давидково, от където 1/3 от покрива е паднал. Има сериозни щети и на няколко сгради в промишлената зона на селото. Има пострадали покриви на къщи в други населени места на територията на общината.

През вчерашният ден, над 70 % от населените места бяха без електричество в продължение над 8 часа, в следствие на скъсани проводници на далекопроводи и счупени електрически стълбове.

Очаква се днес, да бъдат отменени бедствените положения, като ще започне и описването на щетите от специално създадени комисии.