След пожара  в Цалапица общината поръчва сондаж на боклука
След пожара в Цалапица общината поръчва сондаж на боклука / netinfo
Експертиза чрез дълбочинен сондаж на боклуците в сметището край Цалапица ще установява дали операторът “Водстрой” спазва технологията за депониране, съобщи главният еколог на общината Христо Минков. Така ще се изясни защо цяла седмица отпадъците тляха, въпреки че на всеки 60 сантиметра би следвало да има 20 см пръст или пясък, които да спират горенето в такива ситуации, каза Минков.

Фирмата оператор на сметището, която е собственост на бившия зам.-кмет от миналия мандат Атанас Славов може да отнесе и санкции, ако предстоящата проверка покаже, че служителите й са действали неадекватно при избухването на пожара. Нито те, нито от “Общинска охрана” са уведомили общината и Гражданска защита при избухването на пламъците в понеделник вечерта, каза Минков и добави, че и до момента няма официално уведомление. Той съобщи още, че в събота е имало ново запалване в участък, където са били натрупани тонове пръст и подчерта, че със сигурност то е било умишлено.

Общо 21хиляди тона пръст са били изсипани в котлованите за да се задуши дълбочинното тлеене. Общината ще се разплати с всички фирми, извозвали земни маси, но ще забави превода за “Водстрой”, макар тя да е осигурила и извозила близо 80% от пръстта. Ще изчакаме оценката на действията на оператора, за да се види дали ще има санкции, каза главният еколог.

В същото време Минков е предложил четирима общински еколози за награда заради бързи действия по организирането на потушаването на пожара. Лидия Таскова ще получи 200 лева, а Атанас Герджиков, Васка Чопкова и Цветелина Жекова – по 150.

От “Водстрой” отказаха официален коментар, но посочиха, че спазват технологията за депониране, която според документацията на сметището изисква слой пясък да се полага през 3 метра, а през 60 см да се извършва единствено пресоване на боклука.