Синя зона Пазарджик
Синя зона Пазарджик / фото: Тина Соколова
Съкращават 12 служители от Общинското предприятие „Паркинги и охрана“
Дейността на „Синя зона“ в Пазарджик вече официално е в частни ръце. Общината в града има сключен договор за това с фирмата, спечелила конкурса за ползвател – „Контур 7“ ЕООД, и той е в сила от 1 май, съобщи управителят на „Паркинги и охрана“ Георги Шикерджиев.

Дружеството ще извършва още принудително преместване с 2 репатриращи автомобила и ще стопанисва наказателния паркинг. Ще управлява и системата за есемес-паркиране.

Всички табели, обозначаващи платените зони за паркиране, вече са обновени със стикери, на които са посочени актуални телефони за таксуване или проверка за това дали даден автомобил е вдигнат от паяк. За момента ще продължат да работят и досегашните, докато хората научат и запомнят новите, обясни Шикерджиев.

Синя зона Пазарджик
фото: Тина Соколова

Фирмата има три екипа с 15 проверяващи които вече работят на терен, разпределени в 8 зони. Тази сутрин в общината е проведен търг за продажба на 50 скоби за принудително задържане, всяка от които – на цена от 30 лева. 41 от тях, които са били в добро състояние, са изкупени от единствения явил се кандидат – управителят на „Контур 7“.

Промяната ще доведе до съкращаване на 10-12 човека от „Паркинги и охрана“. Един от тях се пенсионира, на другите ще се търси друга работа в общинските звена, но вероятно не за всички ще се намери, каза още Шикерджиев.

Той обясни още, че административните наказания ще продължи да налага общината, тъй като по закон само тя има право да санкционира. За целта в двата „паяка“ и трите коли, ангажирани с поставянето на скоби, ще остане по един общински служител, който да оформя документите. Двама пък ще продължат работата си на наказателния паркинг.

Синя зона Пазарджик
фото: Тина Соколова

Свързаната с Гинка Върбакова компания „Контур 7“ беше единствен кандидат в конкурса за „Синя зона“, който приключи с очакван резултат през март. Собственик и управител на дружеството е Румен Трендафилов. Той е вписан на 30 август 2016 г., като дотогава едноличен собственик на капитала е била Гинка Върбакова. Трендафилов е свързан с друга семейна фирма на Върбакови – „Солар Къмпани“, както и с „Гео Корект“, която пък е на сестрата на Славчо Върбаков – Малина Върбакова.

Така фамилният обръч затваря кръга, монополизирайки услугите по платено паркиране в Пазарджик, след като преди около година спечели и конкурсите за шестте обществени паркинга в града. За всеки от тях се яви само по един кандидат, като и шестте фирми са свързани повече или по-малко с Върбакови. Две от тях по-късно се отказаха от ползването на два паркинга, 57-те места от които бяха присъединени към „Синя зона“ и сега отново попадат в същите ръце.