Синдикалният дом можел да отвори врати през юни
Синдикалният дом можел да отвори врати през юни / снимки : Виктор Кадири/dariknews.bg

Градският дом на културата „Борис Христов", както е новото име на бившия Синдикален дом, може да отвори врати през месец юни. Това заяви техническият ръководител на гръцката фирма-изпълнител на проекта Полихронис Хапсалис по време на днешната инспекция на ремонта, извършена от кмета Иван Тотев. Ремонтът трябваше да приключи до 10-и октомври миналата година.

Хапсалис обясни, че за момента работата по обекта е спряна основно заради студеното време, а и защото общината има да дава на фирмата му още 1.6 млн. лева.

Тези пари са заложени в бюджета за тази година, но няма да ги дадем преди гърците да се съобразят със забележките, които имаме относно материалите и качеството на работа, каза кметът Иван Тотев.

Синдикалният дом можел да отвори врати през юни
netinfo

Забележките са свързани предимно със сценичното оборудваме и с избените помещения, обясни Людмил Тодоров от надзорната фирма Пловдивинвест”. Седалките на първите два реда в залата са много ниско и трябва да се намери нов начин за техния монтаж, обясни Тодоров. Има довършителни работи и по устройството на завесата и друго сценично оборудване и техника, категоричен бе той.

Общата стойност на ремонта на бившия Синдикален дом е 14.5 млн. без ДДС. Предвидено е на площ от 12 декара да бъдат разположени концертна зала с 550 места, 2 конферентни, 2 танцови и 2 изложбени зали, кино, звукозаписно студио, шивашко ателие за сценични костюми и 92 обслужващи помещения, включващи съблекални, гримьорни и бани. Модерното съоръжение ще разполага и с кафене и магазин за сувенири.

Синдикалният дом можел да отвори врати през юни
netinfo

Настилката във фоайето и коридорите на сградата е от мрамор от остров Крит, а носещите елементи са специално подсилени, за да издържат на силни земетресения. От външната страна на сградата има панорамен асансьор за хората с увреждания.