Синдикалисти искат спешен конкурс за директор на операта
Синдикалисти искат спешен конкурс за директор на операта / netinfo

Спешно трябва да бъде обявен конкурс за назначаване на директор на Държавна опера - Пловдив. Това поиска Борис Кучков, председател на синдикатите към хора и балета на институцията в КНСБ, подкрепен от своите колеги солисти в операта. Близо 3 години начело бе временно изпълняващият длъжността директор Пламен Тасев. Преди две седмици той бе наследен, а на поста застана заместникът му Недялка Караджова.

Назначените с конкурс директори имат програма за 4 години напред, която трябва да изпълняват, обясниха синдикатите. По думите им временните директори не носят отговорност, когато програмата не е подходяща или не се изпълнява. Конкурсите трябваше да се проведат от Министерство на културата тази пролет, но след оставката на правителство

Директор трябва да бъде човек с мениджърски умения, който разбира от опера, категоричен бе солистът и синдикалист Михаил Пулиев. Според него постът не може да бъде заеман от човек от оркестъра, като например кларнетистът Пламен Тасев. Пулиев е категоричен, че щатът в операта трябва да бъде увеличен до поне 12 солисти, тъй като в момента има само 5, част от които участват много рядко в постановки. Балетът също е в прекалено малък състав, твърди той.

Операта трябва да бъде много по-активна в град като Пловдив, заяви Пулиев и добави, че артистите са готови да правят по 2 оперни спектакъла седмично, както и 1 симфоничен концерт. Не бива да се повтарят ситуации като тези през март и април, когато нямаше нито една поставена опера, добави Борис Кучков.

Михаил Пулиев заяви, че е готов да бъде директор и да направи институцията много по-популярна. Той все пак добави, че е готов да работи и със сегашния директор Недялка Караджова, ако се води конструктивен диалог между синдикатите и ръководството.

Бившият ръководител на институцията Пламен Тасев не бе открит за коментар. Временният директор Недялка Караджова отказа да отговаря на синдикатите чрез медиите, преди да се запознае с конкретните им искания.