/ МУ-Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
101299
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
По 10 зъба на час ще могат да се създават в Пловдив с помощта на новия 3D принтер, който беше представен във Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в града. Очакванията са иновативната технология да доведе до революция в ежедневната клинична дейност при протезирането, ортодонтията и детската дентална медицина.

Ден на кандидат-студента в Медицинския университет

Принципът на 3D принтирането е преобразуването на компютърни модели в реални обекти. Протезните конструкции в денталната медицина по класическите технологии се изработват от восъчен прототип чрез използване на различни техники за леене, чрез шлайфане или рязане, при което се отнема от материала. С навлизането обаче на цифровите технологии, денталната стоматология претърпява радикална промяна.


„Новият 3D принтер създава цифров модел и послойно нанасяне на модел на всички протезни конструкции, които могат да бъдат изработени в устната кухина. Времето, например, за избработката на една коронка, е между 20,30 минути”, обясни деканът на Факултета по дентална медицина проф. д-р Георги Тодоров.

Пожизненият секретар на Френската академия на науките пристига в Пловдив

Лазерен лъч с висока мощност стопява материала и чрез наслагване на слоеве от материала един върху друг се получава протезната конструкция.Директното метално лазерно синтероване е технология, базирана на лазерен източник, който синтезира прахообразни материали, използвайки 3D CAD модел.

Новият 3D принтер ще се използва за научна работа от преподаватели, специализанти и студенти.