Родители: Фондът за лечение на деца предизвиква редица неразрешени трагедии
Родители: Фондът за лечение на деца предизвиква редица неразрешени трагедии / Sofia Photo Agency, архив
Родители: Фондът за лечение на деца причинява ред неразрешени трагедии
90865
Родители: Фондът за лечение на деца причинява ред неразрешени трагедии
  • Родители: Фондът за лечение на деца причинява ред неразрешени трагедии

Всяко едно семейство, което през последните месеци се е сблъсквало с Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването, преживява една неизяснена и неразрешена трагедия. Това заяви за Дарик Арлин Каспарян.

Тя е майка на пострадалия от нелеп инцидент 10-годишен Джорджо, който след злополука в зала за фехтовка в Пловдив е с премазани гръбначни прешлени. Спешна операция вдига на крака момчето, но фондът отказва да възстанови разходите по лечението му, които възлизат на над 6000 лв.

Родители искат оставката на шефа на Фонда за лечение на деца

Четири месеца след наложителната операция на Джорджо, фондът изпраща писмо на семейството, че отказва изплащането на разходите за лечението на Джоджо с мотива, че родителите са подписали документацията ден след операцията. Едва ли има баща или майка, които биха се занимавали с административна дейност в момент, в който се решава здравето и бъдещето на детето им, коментира Арлин Каспарян.

Семейството на Джорджо обжалва случая пред Административния съд в  София, защото смята, че случващото се, както с техния син, така и с други деца, е най-малкото абсурдно. Според майката едва ли има баща и майка, които биха кандидатствали за пари към фонда заради някаква си прищявка. По думите й има и много по-тежки случаи, на които също е било отказано финансиране.

За друг случай разказа бащата Емил Мавродиев. 16-годишният му син Петър се бори с тежката диагноза церебрална парализа. По думите му, за извършване на оперативна намеса на детето, Фондът за лечение на деца е определил лекари, които дори не познават случая. Той допълни, че става дума за хирурзи, от които много родители са "пропищели", но не пожела да назовава имена.

Новият директор на Фонда за лечение на деца ще се стреми да върне доверието

Мавродиев също е завел дело срещу фонда и е поставен в т.нар. "Параграф 22".

Ако сега предприеме лечение в Австрия, където е намерил надеждни лекари, които са запознати с проблемите на сина му в детайли, след време фондът може да изгуби делото, но пари семейството няма да получи, защото оперативната намеса вече е извършена и държавата няма да отпусне средствата.

Ако изчака съдебната сага да приключи, никой не може да му даде гаранция, че ще спечели, а същевременно с това ще бъде изгубено безценно време - колкото по-рано бъде извършена интервенцията, толкова шансовете за Петър са по-надеждни.

Чуйте и репортажа от прикачения звуков файл