РЛС предлага роми да се обучават за медицински кадри
РЛС предлага роми да се обучават за медицински кадри / etnosi.wordpress.com
д-р Георги Кръстев за предложението на РЛС
79289
д-р Георги Кръстев за предложението на РЛС
  • д-р Георги Кръстев за предложението на РЛС

Предложение за промяна на законите, касаещи обучението и квалификацията на медицинските кадри ще предложи Регионалният лекарски съюз на национална среща през месец юни. Това заяви на днешния дебат, посветен на 15 години от началото на здравната реформа председателят на РЛС д-р Георги Кръстев.

По думите му, едно от предложенията, което ще бъде представено на тази среща е да се въведе обучение за помощник-сестри и помощник-акушерки от ромски произход.

В болниците нямаме нужда от мениджъри, а от хора, които активно ще участват в процеса на лечение. Това е реалната социализация на хората от ромски произход, категоричен бе д-р Кръстев.

По думите му, вече е осъществена комуникация с пловдивските училища „Димчо Дебелянов“ и „Найден Геров“ за организирането на кастинг, на който деца с потенциал и желание да бъдат обучавани за медицински лица.

Идеята на РЛС е след 9-ти клас избраните деца да стартират своето специализирано обучение за помощник-сестри и помощник-акушерки в Медицинския колеж, а готовите кадри да обслужват целия Южен централен район.

С 3-4 интензивни курса ще запълним празнотата на кадри в болниците, тъй като в момента там работят отдавна пенсионирани медицински сестри, каза още председателят.

По думите на д-р Кръстев, идеята на Регионалния лекарски съюз има подкрепа и от Министерството на здравеопазването.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/