Ритон-ът на общината вече празен
Ритон-ът на общината вече празен / netinfo

Общината със сигурност ще се раздели с част от имотите на вече бившата си фирма “Ритон” и поне със 170 хиляди лева, дори да успее да си върне собствеността върху акциите, прехвърлени на 11 август реститута Георги Върбанов с любезното бездействие на юристите от администрацията. Разследване на Дарик установи, че складовата база на ул. “Арчарица”, в близост до Централни гробища, вече е обявена за принудителна продан в периода 15 август – 15 септември по друго дело за обезщетение, водено от същия реститут.

От продажбата й той е трябвало да получи близо 170 хиляди лева, според съдебно решение по втори иск, този път срещу “Ритон”. Дарик съобщи за това още на 24 юли. Продажбата от съдебен изпълнител е била насрочена, след като в 14-дневния срок от получаването на поканата за доброволно плащане на 30 юли сумата не е била изплатена. Принудителната продан е отложена по искане на самия Върбанов, което той мотивира с предстоящо споразумение с длъжника, каза пред Дарик частният съдебен изпълнител Марияна Обретенова. Тя добави, че самата складова база отдавна е поставена под възбрана за обезпечаване вземането на Върбанов.

Ставайки собственик на 100% от капитала на “Ритон” като обезщетение по спечелено дело и срещу общината, реститутът вече няма интерес от принудителната продан, затова я спира временно. Ако общината обаче си върне собствеността върху ценните книжа след предприетите оспорвания на прехвърлянето им, процедурата отново ще бъде задвижена. В случай на неуспех, най-вероятно Върбанов ще претендира вместо “Ритон” тя да плати от бюджета вземането му от 138240 лева, 25000 лева за забава плюс лихвите за година и половина.

И към днешна дата, въпреки поисканите от общината запори на акциите и недвижимите имоти на фирмата, реститутът може да се разпорежда с част от имуществото й, предупреди председателят на Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация /ПОАП/ Дани Каназирева. Тя посочи, че общинските юристи отново са пропуснали да поискат запор на движимото имущество на “Ритон”, каквото са павилионите, и на 40-процнтния дял на на фирмата в “Хеброс 89”ООД, в чийто капитал са ресторант “Ловен парк”, кафе-сладкарницата “Римски стадион” на Джумаята и магазини до Втора поликлиника. Поредният гаф ще позволи продажбата на това имущество, докато траят съдебните битки. Тази възможност е съвсем реална, тъй като от “Хеброс 89” преди време са информирали общината, че имат решение на управителното тяло да разпродават имоти. Официално посоченият мотив е набиране на свеж капитал, тъй като фирмата се преориентирала към бизнеса с производство на енергия от възобновяеми източници. Уведомлението е пристигнало в общината малко преди да се развихри аферата с прехвърлянето на акциите на “Ритон”, научи Дарик.

Няма наложен и запор върху новите акции на “Ритон”, емитирани от реститута Върбанов преди 4 дни, след 3-кратно увеличение на капитала. Това развързва ръцете му да ги прехвърли на трето лице и така дори и общината да успее да оспори вписването на новия собственик, ще се окаже с по-малко от 1/3 от капитала, каза председателят на Общинският съвет Йордан Кюмюрджиев.

Ако съдът признае джиросването на акциите на Върбанов, това ще взриви още две бомби, свързани с висящата приватизация на фирмата. В бюджета няма да влязат планираните 2, 3 млн. лева приходи от продажбата й чрез конкурс, а двамата кандидат-купувачи, чиито депозити от по 300000 лева са блокирани в ПОАП от 17 месеца, със сигурност ще предявят искове за щети и пропуснати ползи за милиони. При това съвсем скоро – през октомври, когато се очаква Върховният административен съд да обяви окончателно кой е победителят в конкурса – строителният предприемач Стоян Сариев, предпочетен от Общинския съвет или класираният на първо място от комисията дистрибутор на “Булгартабак” Ангел Пепелечков.