/ iStock/Getty Images
Полицай от Пловдив и още едно лице са уличени за опит за измама и лично укривателство. Това обявиха днес на съвместна пресконференция районният прокурор Чавдар Грошев, директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов и наблюдаващият прокурор по делото Димитър Костов.

Двамата са опитали да измамят застрахователно дружество след предизвикана катастрофа със сериозни материални щети, а също така направили опит за смяна на самоличността на шофьора на автомобила. Отделно досъдебно производство има и за причинената катастрофа. 

Инцидентът е станал в средата на декември 2021 година на пътя между с. Поповица и гр. Първомай. Джипът “Мерцедес“ е самокатастрофирал, но няма пострадали хора. Към този момент полицаят е бил служител на пловдивската "Пътна полиция".

Прокурор Димитър Костов обясни, че собственикът на автомобила и полицаят са направили опит да заблудят застрахователите да изплатят щета в размер на 90 000 лева. Има данни, че преди пътния инцидент са употребили и алкохол.

Проведени са множество процесуално-следствени действия, които да довели до разкриването на престъпленията.

На собственика на джипа е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. , а на полицая -  3 000 лв.

Наказанието за измама предвижда от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а за укривателство се предвижда до 5 г. затвор.

Директорът на ОДМВР- Пловдив Васил Костадинов посочи, че процедурата за освобождаване на служителя от работа е задействана и следва дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Той коментира още, че всички негативни страни от служебен характер в разрез с етичните права на служители на МВР, ще бъдат оповестявани публично.
Николета Манджукова/ БТА