/ снимка: община Пловдив
Броят на иновативните училища в Пловдив се увеличава с всяка година. Вече имаме цели учебни заведения, в  които от 1 до 7 клас часовете са организирани в работа по групи, а учителите все повече застават до децата, а не на катедрата. Това заяви зам.-кметът Стефан Стоянов при откриването на „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая.

Световен форум за иновациите в класната стая се провежда в Пловдив

По думите му, до края на календарната година всички 52 общински училища ще имат активирани профили за облачни технологии, което означава, че през 2019 година над 3000 ученика ще имат имейли за достъп до облачната система на училището с лични профили, така че да могат да работят с нея и с възможностите, които тя предоставя - домашни, класни работи, групови и проектни задачи, контакти с учителите, работа в интернет.

Днешният форум се провежда за четвърти път със съдействието на Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“. В него участие взеха 220 специалисти по образованието от 50 населени места, които обмениха опита си от внедряване на иновациите в класната стая.

Представят резултати от превенцията на насилие сред ученици

Гостуват лектори от Финландия, Холандия, Белгия, а ръководна роля в първия панел от програмата е на Тон Дайф - президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори.

Според Деница Сачева, зам.-министър на науката и образованието, предстои иновативните училища да се затвърдят като практика през учебната 2019/2020 година, като за тях се обмислят и финансови стимули под формата на грантове. Пловдив се очертава като лидер по отношение на въвеждане на иновациите в българското образование, каза още тя.