Ранен филм на Белмондо и ленти на Костурица и Майк Ноуел на пловдивската кинопанорама
Ранен филм на Белмондо и ленти на Костурица и Майк Ноуел на пловдивската кинопанорама / netinfo
 С латинотанци и кубински коктейли ще се открие десетото юбилейно издание на „Филмови нощи във Филипопол”. Кинофестивалът, който започва в четвъртък, ще се проведе в лятното кино „Орфей” и ще продължи 18 дни.

Реставрирано копие на един от първите филми на Жан Пол Белмондо "До последен дъх”(1960 г). ще пристигне от Франция специално за пловдивската кинопанорама. Сред премиерните за България заглавия са "Обещай ми" на Емир Костурица, "Любов по време на холера"на Майк Ноуел по романа на Габриел Гарсия Маркес, с който ще се открие кинофеста„Хелбой: Златната армия” на Гилермо дел Торо и "Невероятният Хълк" с участието на Лив Тайлър, Тим Рот, Уилям Хърт, Робърт Дауни - младши.

В програмата са включени 36 прожекции на 26 филма, всяка вечер от 21.15 и 23.30 часа. Лентите са разпределени в 3 рубрики - „Гала прожекции и премиери”, „Световно кино шедьоври” и „Фестивални хитове”.

Билетите за филмите ще се продават на касата на площад „Централен” и на касите на кино „Орфей” и са на цена 5 лева и 6 лева - за VIP зоната. С всеки закупен билет киноманите получават една безплатна обиколка с картинг и игра на боулинг за 2 лева. При дъжд билетите ще се заверяват за прожекция по желание.