/ DarikNews
Парите ще са извън отпуснатите бюджети за раоните в размер на 300 000 лв.
Важните проекти за районите на Пловдив и тяхното финансиране обсъдиха по време на работна среща кметът Здравко Димитров и районните кметове. Както вече DarikNews съобщи, в проектобюджета за 2020 година  за районите са предвидени по 300 000 лева за текущи ремонти, спортни и детски площадки. 

343 милиона е проектобюджетът на Пловдив, основен приоритет е образованието

"Най-важният проект за нас е през 2020 или 2021 г. да стартираме ремонта и обновяването на Дондуковата градина", заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Колегата му от "Тракия" Костадин Димитров пък настоя за финансиране на ремонта на ул. "Съединение" в квартала, но припомни, че най-важният проект е околовръстното шосе, което вече е държавен приоритет.

Две нови детски градини смятат да строят в "Южен". Едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата ще се финансира от бюджета на общината. Другият важен проект е ремонтът на ул. „Даме Груев“, посочи кметът на района Костадин Язов. По думите му ул. „Кукуш“, разширението на която трябваше да започне заедно с ремонта на "Даме Груев", най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара.

Запитан за сградата на Гарнизонна фурна Димитър Колев заяви, че при него има договор за събаряне на сградата, което е наложително, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна и с конструктивно проблеми. Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. Той уточни, че 350 000 лева са необходими само за събаряне на голямата сграда. „Реконструкцията ѝ може да струва повече от 2 млн. лв., а и гражданите, които живеят наблизо искат там да има парк“, обясни  Колев. По думите му в плановете на районната администрация са и разширението на парк „Ружа“, който е предпочитан за посещение или паркинг зад студентските общежития. Кметът на „Западен“ подчерта, че комисия за въвеждане в експлоатация ще огледа многоетажния паркинг в края на месеца.

Бюджетът и съставът на фондация "Пловдив 2019" падат наполовина през 2020 г.        

В "Северен" най-вероятно отново ще се търси решение за съдбата на строящата се сграда, в която да се помещава администрацията на район „Северен“. Строителството е замразено от няколко години, като количествено-стойностните сметки трябва да се актуализират. 

Паркинг на стойност 500 000 лева планира кметът на район "Източен" Иван Стоянов. Засега обаче пари за него няма, но може да бъдат отпуснати целево след юли. „Имаме желанието да бутнем и голям брой незаконни постройки, особено, където се пречи за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони“, обясни още Иван Стоянов.

Вдигат най-ниските заплати в община Пловдив с 10%, кметската остава непроменена        

„Средствата не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, коментира след срещата кметът Здравко Димитров.