Районите получават допълнително по 4 500 лева месечно. Сутринта им ги отказват, следобед им ги дават с горница
Районите получават допълнително по 4 500 лева месечно. Сутринта им ги отказват, следобед им ги дават с горница / снимка Виктор Кадири
Районните кметове ще получават не 40, а 50 % от наемите на територията на своите кметства и не от 1-ви януари догодина, а още от този месец. Това обяви в извънредно изявление в ранния следобед кметът Славчо Атанасов. Сумата не е голяма и ще осигури допълнително средно по 4500 лева на район месечно.

По-рано сутринта, по време на оперативка, Славчо Атанасов и главният финансист на общината Наталия Делчева са били категорични, че връщането на част от приходите от наеми на търговски обекти в районите, които ги събират, може да стане най-рано след 3 месеца. Кметове на ГЕРБ реагираха остро, че Атанасов не е спазил първоначалното си обещание да им предостави още от този месец за разпореждане 40% от приходите.

В отговор кметът декларира, че вдига сумата и до края на деня ще пусне заповед половината от парите за октомври да бъдат преведени на кметствата до 10-ти ноември. От обясненията му стана ясно, че с предходна заповед от 30-юли, която ще бъде отменена, той е фиксирал срок от началото на януари догодина.

Не е задължително сега Общинският съвет да гласува актуализация на бюджета, ако парите се харчат за планирани дейности, коментираха от администрацията.

Разчитам, че този модел ще стимулира по-висока събираемост на наемите от търговските обекти, тъй като средствата ще се използват за облагородяване на районите, каза Атанасов. Той обеща допълнителен бонус за тези от районите, които имат събираемост над 90 на сто, но не уточни размера на поощрението.

До края на август по това перо в бюджета са постъпили 450000 лв. Районни кметове прогнозираха, че по новата схема приходите на кметствата ще се увеличат годишно със 70 – 150 хил. лева, в зависимост от броя на разположените на тяхна територия търговски обекти под наем.