"Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната. За да могат обаче тези пари да достигнат до болниците, границата, нуждаещите се и др., трябва НС да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативен съвет за национална сигурност. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.

"Въпреки проведените задълбочени дискусии, не постигнахме консенсус. Болшинството парламентарно представени партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в Народното събрание", подчерта Радев.

По думите му бюджетът е въпрос, касаещ пряко националната сигурност и този въпрос изисква "максимална мобилизация и консолидация вътре в Народното събрание". 

Първи коментари след Съвета за национална сигурност (ВИДЕО)

"Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, няма да има средства за мярката 60/40, няма да има средства за усилване охраната на границата, за МВР, няма да се изплащат помощи за отопление на нуждаещите се, нито ще се изплащат парите за лична помощ, няма да има индексация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце и няма да може да ползва осигурените в хазната финансови средства, а българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб", подчерта президентът.

"В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи от миналото лято, запечатали насилието на униформени служители на реда над цивилни граждани. Това е акт, който заслужава вниманието на цялото общество и аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на НС по темата. Приветствам и решението на министъра на вътрешните работи да даде заповед за проверка на досегашните проверки за разследването на този случай", каза още държавният глава. 

Според него по този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности и да се установи цялата верига на отговорност - от извършителите до администраторите и политиците, допуснали насилието.