Прозвеждат ток от боклуците  в Цалапица
Прозвеждат ток от боклуците в Цалапица / netinfo
Построяването на съоръжения, които да обезвреждат контролирано метана, получаващ се при гниенето на битови отпадъци на сметището край Цалапица, може да се реализира след създаване на смесено дружество между Община Пловдив и холандска фирма „Ек-еър”. Това съобщи заместник кметът по стопанска политика на града Георги Григоров по време на публично обсъждане на проекта за утилизиране на сметищен газ от депото в Цалапица. Метанът и другите вредни газове, генерирани от сметището, могат да бъдат изгаряни или от тях да се произвежда електричество.

Инвестицията в проекта е за повече от 1 милион евро, като проучването на сметището, съоръженията и експлоатацията е за сметка на холандската фирма. Пловдивският общински съвет е дал старт на проекта през декември 2006 година, но създаването на публично-частно партньорство отново трябва да бъде гласувано от съветниците, обясни Григоров. Той вижда внасянето на подобно предложение в местния парламент през пролетта на 2008 година. До тогава ще е готова и наредбата за публично-частните партньорства, която се подготвя в момента. Министерството на околната среда и водите е дало разрешение за реализиране на проекта за пловдивското сметище. Подобни разрешения са дадени за проекти на Перник и Варна, но те са в по-начален етап в сравнение с Пловдив, каза Григоров.

Кметът на Цалапица Кирил Проданов, който лично дойде на общественото обсъждане на проекта, прие поканата на Григоров проектът да бъде представен в селото в четвъртък, за да е ясно на жителите каква е съдбата на сметището.