/ ThinkStock/Getty Images
Сдружение "Пчелари и фермери - Червен - Горнослав - Долнослав" и инициативни комитети от селата Куртово Конаре и Шишманци поискаха оставката на директора на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков.

Недоволните граждани проведоха протестно шествие срещу евентуалната кариера край село Горнослав. В началото на 2023 г. фирма "Запрянови - 03" е загубила правото да реализира инвестиционното си намерение за добив на инертни материали.

Протестиращи затвориха главния път Асеновград – Кърджали

Още тогава от сдружение "Пчелари и фермери - Червен - Горнослав - Долнослав" е настояло директорът на РИОСВ да обяви официално загубата на правно действие, но това така и не се е случило, разказа председателят на сдружението Александър Илиев.

Едва в началото на май под граждански натиск е извършена проверката, при което е констатирано, че на въпросния терен не е извършвана никаква дейност. В края на юни обаче все още няма обявен по никакъв начин загуба на правен интерес на инвеститора, допълни Илиев. 

90% от жителите на трите села са против кариерата и искат да живеят в чиста среда.  Куртово Конаре също иска оставката на директора, защото не си вършат работата, декларира председателят на местния инициативен комитет Стоян Кънев.

Концесионерът на кариерата край селото имал право съгласно ОВОС да добива 80 000 кубика, т.е. около 15-20 камиона на ден. Самият Кънев е виждал, че от обекта излизат над 100 камиона дневно. 
Агенция "Фокус"