/ Снимка: Дарик
Окръжната прокуратура в Пазарджик е подала пред Апелативния съд в Пловдив протест срещу решението на окръжните магистрати, с което е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лева спрямо 46-годишния бивш надзирател Георги Доков, съобщават от държавното обвинение.

Протестиращи искат арест за надзирателя, убил дете

Мъжът е привлечен като обвиняем за убийство по непредпазливост на 16-годишния Станислав Стоянов. На 30 август в нарушение на правилата за движение по пътищата е карал пиян между родното си село Сарая и съседното - Ивайло.

Застигнал група деца велосипедисти и блъснал едно от тях, което загинало на място. Направеният на местопроизшествието тест с дрегер показал, че Доков е под въздействие на 1,58 промила алкохол.

Пиян шофьор уби тийнейджър велосипедист

Към момента Доков е в ареста. По негова молба на 3 септември мярката му беше гледана от Окръжния съд в Пазарджик. Съди Ирина Джунева прецени, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Освен това не се съгласи с твърдението на прокурор Димитрия Ганчева, че Доков е системен нарушител – оказа се, че той има само едно валидно наказателно постановление, а други 8 са за нарушения между 1998 и 2012 година и са погасени по давност. Затова се произнесе, че би следвало мъжът да бъде пуснат под гаранция от 10 000 лева.

Надзирател, блъснал с автомобил дете, е отстранен от длъжност

От думите на прокурор Ганчева тогава се разбра, че колата на Доков стряскащо криволичела по шосето, затова децата се дръпнали в тревната площ на около 50 с от асфалта. Въпреки това едно от тях било ударено смъртоносно.

Заседанието по казуса в Апелативния съд в Пловдив е насрочено за 11 септември, от 10:00 часа.