Продадоха ромка за 20 000 лева
Продадоха ромка за 20 000 лева / netinfo
20хил. лева за 20-годишната Мария от Пловдив брои на ръка 18-годишният ром Никола от Харманли. Мария е най- скъпо продадената булка на днешния събор край Бачковския манастир. По традиция на този ден ромите празнуват Циганската Света Богородица. Никола сподели, че преди ден за първи път е видял изгората си и веднага се влюбил в нея.

От 1000 до 100000 лева може да стигне цената на ромска булка, разказват калайджиите. Колкото по-дълга е косата на девойката, толкова по-висока е цената й. Задължителното условие е избраницата да е девствена. В противен случай може да се стигне и до кръвопролитие между двата рода. Според ромите тази година продажбите на булки е слаба.

Служители на манастира коментират, че тази година в празника са участвали около 30 хил. роми. Когато си тръгнат обаче, след себе си те оставят камари с боклуци. Всяка година плащаме на затворници да чистят поляните, а трябва общината, която има претенции за част от църковните земи, да се погрижи за това, възмущават се от управата на манастира.