/ БГНЕС, архив
"Изразяваме съмнения, че през август ще започнат реално тестовете за въвеждане на тол системата в България". Това заяви в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Министър Петя Аврамова: Работи се по график, на 16 август ще бъде пусната тол системата

Той обясни, че от срещата с премиера Бойко Борисов (в средата на май) до момента няма никакви анонси от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ, а всички от бранша очакват да бъдат обсъдени точните параметри, при които ще работи системата. Предположението на превозвачите е, че заради отпускарския период, изпитателният процес няма да бъде проведен в обявените срокове.
 
Прогноза: Тол системата може да повиши цените на горивата

Изпитваме съмнения и относно контролът, който ще се извършва, допълни председателят на УС на Камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков. Неясна остава ситуацията и със спечелената обществена поръчка за националния доставчик на услуги за събиране на пътните такси - дали и как ще може да бъде направена корекция в цените, опасяват се още превозвачите.

Започват тестовете на тол системата

Те отново подчертаха необходимостта от въвеждането на тол системата, тъй като за поддържане на пътната мрежа в България са необходими 1млрд. 200 хил. лв. годишно, а приходите от винетки са едва 400 млн. лева. Необходимо е обаче да се определят реалните ценови параметри, по които ще се плащат таксите.

Има пълна готовност за тестване на толсистемата от 15 май

Представителите на транспортния бизнес са категорични, че в момента е най-тежкият период за всички български превозвачи. Освен икономическите проблеми, все още не е ясно и как ще се развие казусът по пакет Мобилност 1. 

Превозвачи предупреждават: Заради тол таксите ще поскъпнат стоките

"Едно е ясно за всички - целта му е да се обезличат българските превозвачи, защото през годините те се доказаха като най-добрите в този бранш в Европа. Скептично сме настроени и за пакет Мобилност 2, касаещ автобусните превози, но разчитаме на новите ни евродепутати да защитават интересите на страната.

Пускат нова отсечка на магистрала „Струма”

Най-лошият вариант е, да се даде мандат за триалози в преговорите", подчерта отново изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабдажиев.